Monday, May 14, 2012

Hva er Creative Commons?

Creative Commons er en ideell organisasjon som lar kunstnere, forfattere, utgivere og musikere muligheten til å opprette og definere en fleksibel copyright for sine kreative arbeider. Creative Commons ble offisielt lansert i 2001 av en gruppe av intellektuell eiendom eksperter, advokater og webutgivere. Creative Commons-lisenser dekker kunst, musikk og skrive, men er ikke laget for programvare.


En Creative Commons-lisensen tillater skaperne å plassere betingelser på sine opphavsrettigheter. Tradisjonelt, begrense opphavsrett rettighetene til andre fra å endre eller distribuere en copywritten arbeider. Creative Commons-lisenser tilbyr fleksibilitet ved å tillate at skaperen (opphavsrettsinnehaveren) muligheten til å velge hvilke begrensninger de ønsker på plass med hensyn til bestemte copywritten works.


Hvordan fungerer Creative Commons


Skaperne logikk å Creative Commons-systemet og velg hvilke restriksjoner, attributter eller endringer som de ønsker å tilordne til sine kreative arbeider.


Creative Commons-området vil deretter produsere en Creative Commons-lisens for kreative arbeider uttrykt på tre måter. Creative Commons vil gi: en commons gjerning klart om lisensiering rettigheter i vanlig engelsk juridisk Lisenstekst for lisensen og en digital lisenskoden. Digital kode kan være innebygd i andre nettsteder og søkemotorer. Yahoo har en ny Creative Commons søke som identifiserer fungerer og gjenkjenner alle lisensiering forhold. Søk kan utføres for ulike typer lisenser. Creative Commons-nettstedet gir også et nettsted ikonet som merker klart skapende arbeid som noen rettigheter eller ingen rettigheter.


Det finnes en rekke alternativer for lisens for opphavsrettsinnehaver. Tilordne en Creative Commons-lisens betyr ikke at opphavsrettsinnehaver er oppgi rettigheter til et kunstverk, betyr det bare noen betingelser kan plasseres på for bruk av kreative programmer.


Eksempler på Creative Common lisens-alternativer
En Creative Commons-lisens gjør det mulig å gi noen av sine rettigheter for publikum samtidig som du beholder andre rettigheter innehaver av opphavsrett.


Reklamefrie - en ikke-kommersiell lisens kan andre kopiere, distribuere, utføre kreative works og avledede produkter, men bare for ikke-kommersielt formål (alle som bruker den kreative works ikke kan tjene på det).


ShareAlike - en ShareAlike lisensen tillater andre å spre bearbeidinger av verket under en lisens som er identisk med det holdt av opprinnelige opphavsrettsinnehaver.


NoDerivative Works - A NoDerivative Works-setningsdel kan andre kopiere, distribuere, vise og utføre nøyaktige copywritten verk og ingen avledede works kan opprettes.


Attribution - betyr en Attribution-lisens creative works, kan kopieres, distribueres, vises eller utført og avledede produkter kan opprettes, forutsatt at riktig kreditt til den opprinnelige opphavsrettsinnehaveren er gitt.


Mange kunstnere føler at en Creative Commons-lisens øker deres eksponering, men fortsatt tillater dem å beholde sine rettigheter til kreative verk, treffe en balanse mellom eierskap, kreditt og bruk. Til slutt, en Creative Commons-lisens gjør det mulig å gi noen av sine rettigheter for publikum samtidig som du beholder andre; innehaver av opphavsrett med Creative Commons beholder opphavsrettsinnehaver fleksibilitet til å kontrollere rettighetene til sine kreative arbeider.

No comments:

Post a Comment